Ken je het spreekwoord “op je lauweren rusten”? Het betekent dat je niet moet stoppen met hard werken na een succes. Maar wat zijn “lauweren” eigenlijk?
Wat zijn archieven? Welke voorwerpen worden gearchiveerd? Hoe worden de archiefstukken gearchiveerd? In deze sessie vertelt een expert je hier meer over.
Wat is de kracht van een beeld? We staan stil bij wat representatie en beeldvorming tot stand komt.
Wat weten we over het koloniaal verleden? Welke beeldvorming hebben we ons hierover gemaakt? Wat is een 'menselijke zoo' en waarom heeft dit heel wat mensen gefascineerd om als toeschouwer naar te kijken?
Vandaag de dag krijgen we 'in stand' nieuws van overal ter wereld via onze smartphone en digitale communicatiemiddelen. Toch, blijft het journalistieke werk in binnen- en buitenland cruciaal en noodzakelijk. Een journalist 'bericht' over de stand van zaken in een bepaalde plaats op een bepaald moment in een bepaalde context. Hoe wordt het 'nieuws' geobjectiveerd?
Op 10 mei 1940 viel nazi-Duitsland ons land binnen. Na 18 dagen moest het Belgisch leger zich overgeven.
Welke verhalen kunnen een kerk 'vertellen' die je niet meteen ziet?
Wat weet je over de Antwerpse stadsomwalling? Benieuwd hoe de stadsomwalling in Antwerpen er uitzag in de 16de eeuw?
Wil je jezelf en je klas graag onderdompelen in de rijke geschiedenis van Limburg? Welkom bij “Limburg in 9 vragen”!
In de Nottebohmlezingen geven we het woord aan auteurs en onderzoekers die op basis van de rijke collectie van de Erfgoedbibliotheek nieuw werk hebben gepubliceerd.
Satan is een oude bekende in het middeleeuwse christendom. Tussen de elfde en de dertiende eeuw kent de obsessie met hem en zijn demonen een echte revival.
Diplomatie wordt vaak gelinkt met een crisis tussen landen of bij internationale conflicten. Maar,is dat altijd zo?
Naast het Steen liggen resten van de duizendjarige handelsplaats, verborgen onder de huidige Scheldekaaien. Een archeoloog toont de plek waar de stad ontstond en hoe ze uitgroeide tot metropool.
Elk dorp, elke stad heeft er wel : oorlogsmonumenten. Ze gaan danig op in het straatbeeld, dat je er nog amper oog voor hebt.
Hoezo 1923? De Eerste Wereldoorlog was toch voorbij op 11 november 1918? Op die dag vieren we toch de wapenstilstand? Aan het Westelijk front wel…
Workshop "Sporen van de Eerste en de Tweede Wereldoorlog herkennen in je gemeente/buurt" (eventueel in de vorm van een rondleiding, maar dat kan alleen in Antwerpen en Leuven)
In het GUM kan je tijdens een rondleiding onderzoeken of alles wat we zien wel waar is. Bij het thema Twijfel leer je hoe archeologen sporen uit het verleden kunnen lezen.
Wandel de ‘Archeologieroute Antwerpen’ doorheen de stad. In de Antwerpse bodem bevindt zich nog steeds een schat aan sporen uit het verleden.
Wat is echt en wat is fake? Vandaag de dag worden we overspoelt met informatie via allerlei (sociale) media en nieuwskanalen uit de hele wereld.
Fotografie bestaat een goede 200 jaar en is sedert meer dan een eeuw een massaproduct dat onze kijk op de wereld heeft veranderd. Foto’s openden een venster op de wereld.
Middeleeuwse vrouwen met macht: de gravinnen van Vlaanderen (9de-13de eeuw)
België bestaat binnenkort 200 jaar. Maar, hoe is België ontstaan?
Afhankelijk van het publiek wil ik hetzij een lezing geven over de relatie tussen astrologie en maatschappij in het verleden.
Wat vind jij daar eigenlijk van: de economische overheersing van grote delen van de wereld door een klein groepje Europese landen?
Altijd benieuwd geweest hoe misdaad vroeger werd bestreden? Tijdens deze lezing staan we stil bij de dagelijkse werking van de politie in de 19de en de 20ste eeuw.
Tijdens WOI begroeven soldaten hun makkers aanvankelijk in veldgraven. Geleidelijk aan ontstonden er echter verschillende herdenkingsculturen met als gevolg dat de laatste rustplaats van de gesneuvelde soldaten aan belang won.
Leren over oorlog en vrede: Oorlogen en gewelddadige conflicten trekken bloederige lijnen doorheen de geschiedenis.
Altijd al benieuwd geweest naar de wereld achter de schermen van het Belgisch spoorwegnet? In deze workshop duiken we in de socio-economische en technologische geschiedenis van het spoorwegnetwerk.
Wat is historische empathie? Hoe kunnen we gebeurtenissen uit het verleden begrijpen?
Vandaag zijn nog steeds littekens in het landschap zichtbaar die ons herinneren aan WOI. Kijk maar naar de kraters, bewaarde loopgraven en begraafplaatsen.
Wat bepaalt wie we zijn en in welke hokjes worden we gestopt door slechts één of enkele identiteitskenmerken en hoe werd er vroeger naar identiteit gekeken?
Pop- en rockmuziek zijn alomtegenwoordig. Die muziek straalt de jeugd- en popcultuur uit die terug te vinden is in films, mode, dans, boeken en stripverhalen.
In de derde aflevering van de televisiereeks Het verhaal van Vlaanderen kwam Judith, de eerste gravin van Vlaanderen, uitgebreid aan bod.
Tijdens jullie bezoek aan KMSKA ontdek je alles over het restaureren van het 17de-eeuws meesterwerk "De Tronende Madonna Omringd door Heiligen", door Peter Paul Rubens.
Rivieroverstromingen: hoe het vergeten van de geschiedenis tot rampen leidt. 2024 is het jaar van het water: Valencia, Italië, Polen, Tsjechië, Oostenrijk, Frankrijk... En, in januari jl. ook bij ons.
Tijdens deze rondleiding duiken we in de kilometers koloniaal archief die worden bewaard en ontsloten in het Algemeen Rijksarchief in Brussel
Sinds de jaren 1950 heeft het provinciebestuur van Limburg een collectie met kunstwerken en (sier)objecten aangelegd.
Het project “Merci Rik” eert Henri L’Allemand, Rik voor de vrienden als erfgoedambassadeur voor het fietstoerisme in Limburg.
‘Middeleeuws’. Zelden wordt een term zo misbruikt. Iedereen begrijpt meteen wat je bedoelt wanneer je een fenomeen als middeleeuws omschrijft: achterhaald, primitief, barbaars, mensonterend. Maar, waar komen die clichés vandaan?
Wat kan je ontdekken en zien in de eeuwenoude boeken?
Op zoek naar een manier om met je klas te werken rond de thema’s roots, migratie en identiteit? Benieuwd naar de verhalen van de (groot)ouders van je leerlingen?
Vandaag leven in Brussel 184 nationaliteiten samen. Benieuwd naar het unieke verhaal van de superdiversiteit in Brussel en die dynamiek in onze grootstad?
Een expert komt naar je klas om je wegwijs te maken in het digitaal archief of een bezoek aan het (fysiek) stadsarchief kan ook.
Een historische analyse van de taalbreuklijn in België biedt een verhelderend blik en antwoorden op de gestelde vragen.
Op zoek gaan naar sporen uit WO II in Limburg? Benieuwd naar verhalen uit de oorlog? Het Limburg van 75 jaar geleden op luchtfoto’s onderzoeken?
De helft van alle Joden in België overleefde de Tweede Wereldoorlog. Dat lukte dankzij de hulp van duizenden Belgen die hen een schuilplaats, een onderduikplaats, boden.
Oorlogen staan nooit op zich. Ze lijken tentakels te bezitten die schier onmerkbaar doorgroeien, tot ze elders opschieten en weer in conflicten ontvlammen.
Welk verhaal schuilt er achter de muren van je eigen huis of school. Wat gebeurde er in het jeugdhuis waar jij je weekends doorbrengt, welke littekens kan je vinden over je school? Huizen vertellen vele verborgen verhalen...
Geïllustreerde lezing over de eerste films en eerste filmmakers uit de filmgeschiedenis.
Migratie is niet nieuw, het is eeuwenoud. Maar wat weten we over de migraties die onze steden, ons land hebben gevormd? Sinds wanneer eten we pizza en wie bouwde de eerste moskee?
Een heleboel historische thema’s zorgen voor controverse. Mensen zijn het oneens met elkaar over de interpretatie van historische feiten. Zo’n onenigheid kan soms tot polarisatie leiden.
Het ADVN biedt een workshop aan over propaganda. In verschillende opdrachten komen leerlingen in contact met verkiezingspropaganda van verschillende Vlaamse en internationale partijen.
Tijdens WOI werd propaganda gebruikt als middel om de bevolking te overtuigen van een bepaalde visie.
Symboliek in religieus erfgoed, met geleid bezoek aan Sint-Eligiuskerk Zeveneken
Welk kattenkwaad haalden de jongeren vroeger uit? Via de methode van archiefonderzoek zoeken en analyseren we originele documenten van Belgische jeugdrechtbanken die ons een zicht geven op de gepleegde jeugdcriminaliteit in het begin van de 20ste eeuw.
Meer dan alleen maar hertogen. De "Bourgondiërs" onderaan de sociale ladder
Archeologen gebruiken verschillende technieken om sporen uit het verleden vanuit de lucht terug te vinden: luchtfotografie, oude kaarten, LiDAR, drone-opnames.
De sporen van de Eerste Wereldoorlog zijn nog alom tegenwoordig. Het hedendaagse landschap bergt nog talloze verhalen.
Wie kan zich vandaag een stad voorstellen zonder haar superdiverse wijken in de rand? Geen realiteit die plots is ontstaan, maar met een lange voorgeschiedenis.
Duiding rond scheepvaart en scheepsbouw van de vroegmoderne tijd tot heden, op de erfgoedsite of op locatie.
Wie waren de verzetsstrijders? Welke acties hebben ze ondernomen? Waren het alleen mannen of ook vrouwen? Hoe organiseerden zij zich om zich te verzetten tegen de maatregelen van de 'vijand'? Wat gebeurde met hen wanneer ze werden opgepakt?
Wie iets van geschiedenis kent, weet dat hij er nog niets van kent. Er is altijd meer te ontdekken, altijd nog een verrassing om de hoek. Letterlijk!